Vård på svenska ska garanteras!

Anförande i Folktinget 13 maj 2017

Talman, bästa folkting

Jag har, förutom att vara medlem av Ålands lagting och Mariehamns stadsfullmäktige, den stora äran att vara vice ordförande för Ålands hälso- och sjukvårds myndighet och idag har jag för avsikt att för er kort beskriva den åländska synen gällande vård på svenska. För det är förstås angeläget att i de svåraste stunderna i livet få vård på sitt modersmål, vård på svenska är dessutom en rättighet som borde vara självklar.

Låt mig nämna några praktiska problem:

”Pharmaca Fennica” och ”God medicinsk praxis” finns inte översatta till svenska trots att JO har konstaterat att dessa skrifter används för att ge konkret innehåll åt den flexibla rättsnorm om hälsovårdspersonalens yrkesetiska skyldigheter som finns i lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvård. I rikslagen, som gäller på Åland, sägs att hälso- och sjukvårdspersonalen ”skall i sin yrkesutövning tillämpa allmänt godtagna och beprövade metoder”. Detta försvåras kraftigt då de grundläggande skrifterna inte finns tillgängliga på Åland.

Ytterligare översättningsproblem drabbar ständigt Åland. Sena översättningar av exempelvis vaccinationsprogram och riktlinjer för företagshälsovård gör att vi på Åland inte får tillgång till moderna och uppdaterade verktyg.

På ett mänskligt plan är förstås vård på svenska på våra avtalssjukhus i Finland den viktigaste frågan. Svenskspråkiga patienter får idag anvisningar och förhandsinstruktioner på finska, väganvisningar på finska och allt för så möts den åländska patienten allt för ofta av finskspråkig vårdpersonal. Detta måste förändras.

Vänner, det är med sto oro vi ser hur det svenska språket marginaliseras i det finska samhället och vi är från åländskt håll ytterst bekymrade och vaksamma inför vad social- och hälsovårdsreformen innebär. Vi arbetar stenhårt för det svenska språket; hälso- och sjukvården kämpar för patienternas rättigheter, lagtinget besökte senaste veckan Helsingfors för att diskutera bland annat språkfrågan och landskapsregeringen kämpar ständigt.

För de svagaste och sjukaste i samhället behöver vi stå upp, svenskan ska garanteras i vården! Jag hoppas att Folktinget kommer att arbeta för frågan.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *