Skatekultur är sund kultur!

En engångsinvestering utan underhålls- och uppvärmningskostnader fylld med kids och vuxna som rör på kroppen utomhus – låter  inte det som en dröm? Det är vad en skatepark i betong skulle innebära och jag är helt klart för! Jag vill att vi ska bygga en skatepark i Mariehamn som alla ålänningar kan nyttja!

Att människor rör på sig är otroligt viktigt för folkhälsan och för Mariehamn handlar det också om kulturell hållbarhet, liv och rörelse är exakt vad staden behöver. Skatekultur ska kunna existera likväl som kammarmusik.

Idag var bland annat jag och Katrin och stödde Sk8 Åland under deras manifestation för en skatepark i betong. Jag hoppas att andra kommuner på Åland hjälper till med finansieringen och på ett rejält tillskott med PAF-medel!

9 thoughts on “Skatekultur är sund kultur!”

  1. Bengt Hagström

    Skulle gärna propagera för det i Sund. Men den målgrupp som denna satsning vänder sig till har svårt att ta sig till o från Sund för att skejta. Det behövs säkert flera parker om det ska komma större delar av Ålands ungdomar till del. Ideen är bra, se till att man bildar en förening som söker investeringsstöd, PAF-medel, kommunalt stöd och lägg till egeninsatser. Ur föreningslivet får man dessutom, som bieffekt, samhällsintresserade ungdomar att engagera sig i hur samhället fungerar. Nyrekrytering av ungdomspolitiker!

    1. Japp, nyrekrytering är super! En 300 000 euros satsning på skejtpark i Sund är inte, som jag ser det, ansvarsfull ekonomisk politik. Skejtning är dessutom, i sin natur, en urban rörelse, kringliggande miljöer utgör en viktig del.

  2. Jag tycker att det vore jättebra om landsorts- och skärgårdsbor kunde ta med sina ungar till stan och att kidsen skulle få skejta medan de vuxna gör sina ärenden. Super för unga att bilda kontaktnät över såväl kommungränser som olika åldrar.

    Jag tycker att vi ska planera samhället så att de som inte följer gängse organisationsmodeller också kan få ta del av samhällets gemensamma kaka. Nu har de dock bildat en förening, Sk8 Åland.

    Ett bidrag, även om litet, kan säkert också Sund bistå med 🙂

      1. Nej. Dels för att de flesta ungdomarna bor i Mariehamn med omnejd och saknar körkort och dels för att jag tycker att en skejtpark i betong är en sak som passar in i stadsmiljö, inte i landsbygd. I en stad kan man få ett fint utbyte mellan park och stad, staden får liv och rörelse, parken får trygghet av de människor som rör sig kring den. Av den orsaken vill jag att parken planeras så citynära som möjligt.

        1. Bengt Hagström

          Saknar inte ungdomar på norra Åland körkort då? Och om det är en stadsföreteelse varför ska då landsbygdskommuner delta? Och hur stor måste en tätort vara för att en skejtpark ska passa in? Varför är placering i Godby fel? Om man bortser från avsaknad av körkort.

          1. Bengt Hagström

            De sägs ofta i debatten om kommunstrukturen, att vi måste komma bort från motsättningar mellan land- och stad. Skejtparken är ytterligare en fråga som tydliggör de motsättningar som finns. Det enda hållbara argumentet för att staden vill ha skejtparken i stan är att stadsbor alltid vill ha allt i stan. Av samma skäl som du anger. Den motsättning som vi i kommunstrukturdiskussionen ska försöka komma runt, ligger nu på bordet, i form av en skejtpark. Hur vill du minska motsättningar mellan land o stad? Vill du att “Hela Åland ska leva”? Eller ska vi på landet bara acceptera att “stå till tjänst” när stadsbor vill ha rekreation? Förresten, vem är det som exploaterar vår glesbygd när tillfälle ges? Jo, stadsbor som vill försäkra sig om en sommar rekreation. Vi som bor där har inget behov av ytterligare exploatering.

          2. För att det bor fler ungdomar i staden och folk från landsbygden ofta rör sig mot staden. Det skulle alltså komma fler till gagn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *