Hej, kul att du hittat hit!

Jag heter Ingrid Johansson och sitter i lagtinget och stadsfullmäktige från och med valet 2015.  Jag är 35 år gammal och bor i Mariehamn med min sambo och våra två barn. I vår familj delar vi på föräldraskapet eftersom vi tycker att det är viktigt att våra barn är lika vana och trygga med oss bägge två.

Jag är uppvuxen med starka kvinnor runtom mig. Min mormor skötte länge drängsysslor på gården där hon växte upp. Min egen mamma är en sådan där Superwoman som klarar allt! Jag blev därför mycket förvånad när jag i skolan fick höra att jag inte klarade av saker för att jag var tjej. Och jag tycker fortfarande att det är lika konstigt.

Jag har alltid varit intresserad av nutidshistoria. När jag var liten och vi läste 1900-tals historia sprang jag alltid till mormor efter skolan och frågade om hur det var här på Åland och om hur hon upplevt historien. Jag har också alltid varit politiskt intresserad, mina tankar och idéer fick struktur och form i Uppsala där jag studerade religionsvetenskap efter Lycéet.

Jag tog en paus i mina akademiska studier och arbetade fem år på sjön. Det var en otroligt lärorik period av mitt liv och utan den tror jag att jag skulle varit helt insnöad i den akademiska världen. Jobbet på Birka gjorde att jag fick fötterna på jorden. Jag tröttnade till sist och återupptog mina studier, den här gången blev det samhällsplanering. Jobb kom emellan, och därefter barn, så tyvärr hann jag aldrig med att färdigställa uppsatsen.

Och det visade sig verkligen vara min grej! Inom samhällsplaneringen studerar vi allt från nationalekonomi till etnologi. På utbildningen fick jag lära mig hur allt i samhället hänger ihop och samverkar med varandra och om hur viktiga människorna är. Särskilt de som inte hörs och syns!

Fram till och med lagtingsarbetet var jag anställd på Mise som projektledare och det var ett jobb som jag trivdes med.  Jag älskar att sätta mig in i nya ämnen och är mycket målinriktad. En egenskap jag har nytta av i det politiska livet. Jag är bra på att se de stora sammanhangen och hittar ofta knutarna som behöver lösas upp för skapa utrymme för nya kreativa och kostnadseffektiva lösningar.

Hoppas att du hittar den information du söker här. Hör gärna av dig om det är något du undrar över!

Trevlig läsning!
Ingrid